top of page

Wat is een medisch schapenvacht en waar kunnen gezondheidsvachten bij helpen?

 

Wat is decubitus?

Als je genoodzaakt bent om veel te liggen of te zitten, in bijvoorbeeld een rolstoel, kan je last krijgen van doorligplekken. Wanneer je hier last van hebt, heb je beschadigingen aan de huid en het weefsel opgelopen. De oorzaak hiervan is druk op de huid. Wanneer je moeilijk regelmatig van houding kan veranderen, raakt hetzelfde stuk huid te lang bekneld. Daardoor worden de kleine bloedvaten op die plaatsen dichtgedrukt en raakt de huid en/of de lagen onder de huid beschadigd.

Een medicinaal schapenvacht helpt je om deze doorligplekken te voorkomen.

Hoe helpt een medisch schapenvacht bij het voorkomen van decubitus?

Het medicinale schapenvacht is een wetenschappelijk bewezen effectief hulpmiddel tegen doorligplekken. Doordat de vacht een korte en dichte wol heeft, wordt de druk van het lichaam verdeeld. Zo komt dus niet alle druk op bepaalde punten, zoals de schouderbladen of de stuit, te staan. Hierdoor raakt de huid waar normaal gesproken veel druk op staat, minder zwaar belast. Zo helpt de medicinale vacht voorkomen dat u last krijgt van doorligplekken.

Een schapenvacht is luchtdoorlatend. Doordat de vacht dus ventileert, is het lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer.

Wasvoorschriften medicinaal schapenvacht

In tegenstelling tot andere vachten, kan de medicinale vacht wel uitgewassen worden. Deze kortharige schapenvachten zijn speciaal gelooid zodat deze kunnen worden uitgewassen. Was de vacht op een wolwas programma en laat hem in de lucht drogen, niet in de zon of op de kachel. Rek de huid om de paar uren even op om te voorkomen dat het leer hard en stug wordt. Niet in de droger!

Een schapenvacht voor je baby?

De schapenvachten die veelal gebruikt worden als Medicinale Schapenvachten komen van het Australische Merino schaap. Deze worden over het algemeen kort geschoren zodat dit veilig is voor de baby om op te liggen. Daarnaast wordt de dichtheid van de vacht wel behouden. Vaak komt de vacht van een lam. Dit is nog zachter dan de wol van een volwassen schaap. Wol heeft de natuurlijk eigenschap om vocht af te drijven wat ervoor zorgt dat de vacht en de baby droog blijven.

bottom of page